Wandelreis Lycian way- trektocht groepsreis | 8 dgn

Wandelen door mooie natuur en langs oude cultuur

lycian_way_westgroep

Wandelreis over de Lycian way in het Zuiden van Turkije. Een bergachtige streek met prachtige gevarieerde natuur, uitgestrekte stranden, kleine baaien, kliffen en indrukwekkende vergezichten. Je struikelt hier haast over de vele oudheden die door de vroegere bewoners, de Lyciërs, zijn achtergelaten.

 

Deze trektocht volgt het begin van de Lycian Way, beginnend in Fethiye en eindigend in Patara. Wij wandelen over eeuwenoude paden en bezoeken ondermeer de Lycische steden: Sidyma, Xanthos en Patara. Tijdens deze tocht waan je je ver van de drukke toeristische plaatsen. Op veel trajecten komen wij, op een boer of herder na, niemand tegen.

 

De wandelingen voeren over bergen, door bossen, langs olijfgaarden en landerijen, over stille stranden, bergweiden en prachtige kustpaden met geweldige zeezichten. Onderweg komen we herders tegen met hun schapen en geiten en we drinken een thee in kleine dorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.


Warm geworden van de wandeling kunnen we een verfrissende duik in zee nemen. De oude Lycische steden die wij bezoeken spreken tot de verbeelding. Al dwalend tussen de ruïnes komt de geschiedenis van deze bijzondere plekken weer tot leven.

 

Tijdens de reis ervaren wij de vriendelijkheid en grote gastvrijheid van de lokale bevolking. 's Avonds genieten wij van de goede Turkse keuken.

 

 

Aanvullende informatie

Reisniveau:
Geschikt voor mensen met een goede conditie en enige bergwandelervaring. Wandelingen variërend van een korte ontspannen dag van 3,5 uur tot een zwaardere dag van 6 uur door bergachtig gebied. Er zijn op sommige dagen echter meerdere opties mogelijk. Op een aantal trajecten zijn de paden rotsachtig en smal. De bagage wordt vervoerd.

Accommodatie:
Er wordt overnacht in pensions o.b.v. 2-persoonskamers of in houten bungalows met eigen badkamer.  In  2 dorpen wordt overnacht in  dorpshuispensions. In Bel worden de sanitaire voorzieningen gedeeld. Het niveau varieert van comfortabel tot eenvoudig in de dorpshuizen.
Indien er plaats is, is een 1-persoonskamer mogelijk (behalve in Bel). De toeslag  voor een 1-pers. kamer bedraagt € 75,-


Het is mogelijk om deze reis met enkele dagen of langer  te verlengen, neem contact op over de mogelijkheden.

+ Dagprogramma

Dag 1: Aankomst in Dalaman, transfer naar Kayaköy. Kayaköy is een mooi gelegen dorp in een vruchtbare vallei omgeven door bergen en baaitjes. Kayaköy is een interessante plek om rond te lopen, m.n. ook het oude Griekse deel, het vroegere Levissi, waar de huizen en kerken er nu verlaten bij staan. Levissi is het dorp waar  het boek “Vogels zonder vleugels” van L. de Bernières is gesitueerd. Wij overnachten in een sfeervol comfortabel charme pension waar een lekkere maaltijd wordt geserveerd.

 

Dag 2: Rustige startdag: in de ochtend maken we een wandeling door het geitendorp Karakeçiler waar ook het pension gelegen is en daarna lopen we door naar het oude Griekse Levissi. Al dwalend door de smalle straatjes, langs  oude huizen, kapellen en kerken krijg je een idee van het vroegere leven hier. In de buurt gaan we lekker lunchen.
Na de lunch lopen we via een mooi pad met prachtige uitzichten door de bergen naar het bekende strand van Ölüdeniz (ca. 2,5 uur). Vanaf het strand worden we opgepikt en naar onze mooi gelegen accommodatie in Faralya gebracht. Hier wordt heerlijk voor ons gekookt.

 

Dag 3: Wandeling van Ovacik via Kirme naar Faralya. In totaal ongeveer 5 uur lopen. Ca. 530 m. stijgen en 515m. dalen.
Na een korte rit beginnen we met de geleidelijk stijgende wandeling met prachtige zeezichten over een eeuwenoud pad via het plaatsje Kozagac en het landbouwdorpje Kirme naar Faralya. De inwoners van Faralya en het buurdorp Kabak leven met name van de honingteelt en landbouw. De kust is hier nog vrijwel ongerept. Overnachtingw eer in Faralya waar weer een hele goede maaltijd voor ons wordt bereid.

 

Dag 4: Faralya - Kabak - Alinca ongeveer 5 - 6 u lopen, stijgen ca. 620m. dalen ca. 200m.
Kabak is het volgende baaitje en ligt omsloten door indrukwekkende bergen. Via een prachtige route lopen wij bovenlangs naar Kabak. Aangekomen in het dorpje klimmen wij verder omhoog en wandelen hoog langs het dal richting het dorpje Alinca. Het laatste deel van de route stijgt verder en brengt ons uiteindelijk naar Alinca, gelegen op 720 m. hoogte. Onderweg hebben wij indrukwekkende vergezichten o.a. op het strand van Kabak. Overnachting in houten cabines bij het dorpshuis van een familie waarvandaan wij prachtig uitzicht op zee hebben. Er wordt weer een lekkere maaltijd voor ons klaargemaakt.

Dag 5:
Alinca - Bogazici/Sidyma, ongeveer 3,5 uur wandelen. Ca. 450m. dalen en 350m. stijgen. Mooie afwisselende wandeling met prachtige uitzichten. Van het hooggelegen Alinca dalen wij af naar het glooiende agrarische land van Bogazici. Hiervandaan stijgt het pad weer en lopen we door naar het prachtig gelegen dorpje Dodurga. Hier vind je de restanten van het oude Sidyma met vooral vele tombes en sarcofagen. In dit "openluchtmuseum" verblijven wij in eenvoudige karakteristieke stenen huizen. De gastvrouwen zullen ons verwennen met hun goede en overvloedige maaltijden.

Dag 6
:Sidyma - Bel – Gavuragili -  Pydnai, ca. 6,5 - 7 uur wandelen. Totaal ca. 575m. stijgen, 900m. dalen. Vanuit Sidyma lopen wij verder naar het op 750m. gelegen dorpje Bel. Hiervandaan volgen wij de verdere loop van de oude Romeinse weg die van Sidyma naar Pydnai loopt. Het pad leidt omhoog over een pas met indrukwekkende uitzichten. Hiervandaan gaat het vrij steil bergafwaarts over een stenig pad, het laatste stuk van de wandeling leidt het gehucht Gavuragili.

 

Vanuit Gavuragili lopen wij naar Pydnai waar wij restanten vinden van een kleine Lycische marine en militaire basis. Onderweg hebben wij prachtige uitzichten op het uitgestrekte strand van Patara.

Via Pydnai komen wij op het strand uit waar wij een lekkere duik kunnen nemen en wat kunnen drinken. Hier worden wij opgehaald en naar de indrukwekkende Lycische stad Xanthos gebracht, de hoofdstad van het vroegere Lycische rijk en inmiddels opgenomen op de Unesco lijst van werelderfgoed. Na dit bezoek staat het busje/auto klaar om ons verder naar Patara te brengen (25 min). Patara staat bekend om haar mooie uitgestrekte strand- en duingebied en imponerende Lycische stad. Overnachting in een familiepension in Patara waar weer een lekkere maaltijd voor ons klaarstaat.

 

Dag 7: Patara
Vandaag bezoeken we het oude uitgestrekte Patara bezoeken en een maken een verdere wandeling over het strand en door het duinengebied. Het 18 km lange zandstrand zullen wij waarschijnlijk min of meer voor ons alleen hebben. Liefhebbers kunnen in Patara trouwens ook een kanotocht maken over de Esen rivier.
Overnachting en maaltijd in pension in Patara.

 

Dag 8: Na het ontbijt einde programma of verlenging mogelijk.

 

Indien je wilt verlengen zijn de volgende plaatsen aan te raden: Kayaköy, Faralya, Sidyma en Patara. In alle 3 de plaatsjes zijn meerdere wandelingen te maken. Het is tevens mogelijk de route verder te volgen tot aan Kalkan.

Het programma kan ook enigszins aangepast worden, dus bijvoorbeeld kortere of langere wandelingen op sommige dagen. Neem hierover gerust contact op! Indien je een programma volledig op maat wilt hebben, worden € 25 extra kosten per boeking berekend.

 

Inschrijven
This page loaded in =0.0002seconds